انگلیس مجموعهای از فرهنگهای متفاوت است. در طول سالهای گذشته افراد زیادی از ملیتهای گوناگون به ویژه هندی، بنگلادشی و چینی به این کشور مهاجرت کردهاند. لندن، بیشتر شبیه به شهری چند ملیتی است تا شهری انگلیسی. با این حال با دور شدن از مراکز بزرگ جمعیتی، هنوز بافت سنتی انگلیسی در این کشور حفظ شده است.
امید به زندگی در این کشور برای زنان 81 سال و برای مردان 76 سال است و دین اصلی آن مسیحیت. 7/2درصد از مردم آن مسلمان هستند.
این کشور با آنکه عضو اتحادیه اروپا است اما هنوز به پول واحد آن یعنی یورو نپیوسته است و همچنان از پوند استفاده میکند. مقیاسهای وزن و طول آن سیستم غیرمتریک است.
دولتمردان آن میگویند پیش از آنکه پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا به رفراندوم گذاشته شود باید مجموعهای از اتفاقات اقتصادی در این کشور روی دهد.
آب و هوای انگلیس
تصویر عمومی از آب و هوای انگلستان بیشتر با باران و مه و رطوبت همراه است. در تمامی بخش های این کشور نه چندان پهناور، آب و هوای متنوعی وجود دارد، از زمستان های سرد گرفته تا تابستان های گرم و مرطوب. میزان بارندگی در این کشور بسیار بالا است. شهر لندن، پایتخت انگلستان، از نظر بارندگی سطح بالاتری از شهرهایی مانند پاریس و یا حتی نیویورک دارد.
با این حال در سال های اخیر انگلستان ماه های گرمی را در تابستان تجربه کرده است. در انگلستان، زمستان و پاییز مرطوب ترین ماه های سال است. در تابستان به ویژه در جنوب انگلستان، جایی که به لندن نیز بسیار نزدیک است، درجه حرارت هوا بین 18 تا 23 درجه سانتیگراد است. اما در ماه های خرداد تا شهریور، گاهی گرما به 30 درجه نیز می رسد که گردشگران را با توجه به رطوبت هوا گاهی کلافه می کند. توجه داشته باشید که سرمای زیر صفر درجه معمولا در انگلستان به ندرت اتفاق می افتد.
آب و هوای بریتانیا به غیر قابل پیش بینی بودن شهرت دارد و بنابراین کسانی که قصد ورود به این منطقه را دارند، باید با آمادگی راهی آن جا شوند. ملایم ترین هوا معمولا در سواحل جنوبی است. نوامبر تا فوریه سرد است و بنابراین توصیه می شود از پلوور، کت های گرم، چکمه، بارانی و چتر استفاده کنید. مردم جنوبی شاهد برف چندانی نیستند، این در حالی است که در شمال و اسکاتلند در فصل زمستان معمولا برف سنگینی می بارد.
خانه ها در بریتانیا معمولا از عایق بندی مناسبی برخوردارند و مجهز به سیستم گرمایش هستند و به همین دلیل در درون خانه ها سرما چندان حس نمی شود. در بهار و پاییز روزهای روشن و آفتابی زیادی وجود دارد که البته غروب ها اندکی سرما حس می شود. برخی مواقع در بریتانیا، هوا بی نهایت مطبوع و دلپذیر است، هر چند که این مواقع در مقایسه با دیگر نقاط دنیا کمتر و غیر قابل اطمینان تر هستند. به کسانی که بین ژوئن و ژوئیه به بریتانیا سفر می کنند، توصیه می شود همراه خود لباس و کفش سبک داشته باشند.
جغرافیای انگلیس
کشور انگلستان با 244046 کیلومتر مربع وسعت (هفتاد و چهارمین کشور جهان) در نیمکره شمالی، در غرب قاره اروپا، در شرق اقیانوس اطلس شمالی، در کنار دریای مانش از سمت جنوب، دریای شمال از مشرق و دریای ایرلند در مغرب، واقع شده و متشکل از دو قسمت اصلی است که نصف النهار مبدا از جنوب شرقی آن (ناحیه گرینویچ در حومه لندن) می گذرد. قسمتی از انگلستان (در ایرلند شمالی) با جمهوری ایرلند (ایرلند جنوبی) مرز مشترک دارد. سرزمین بریتانیا از مساحتی معادل کشور نیوزلند و نیمی از خاک کشور فرانسه برخوردار می باشد.
بریتانیا از دو جزیره اصلی تشکیل شده است؛ جزیره اصلی و بزرگ تر، بریتانیای کبیر نامیده میشود و شامل اسکاتلند، ولز و انگلستان (انگلند) است. جزیره ی دیگر ایرلند است که توسط دریای ایرلند از بریتانیای کبیر جدا میشود و شامل ایرلند شمالی (در شمال) و جمهوری ایرلند (در جنوب) میباشد. جمهوری ایرلند (ایرلند جنوبی) یک کشور مستقل و عضوی از اتحادیه اروپا است و بخشی از کشور بریتانیا محسوب نمی شود.
۷۶ درصد زمین های بریتانیا زیر کشت هستند، و اگر چه عده کمی از جمعیت این کشور به کشاورزی مشغول هستند، اما تولیدات آن ها، علاوه بر تامین نیازهای داخلی، به خارج نیز صادر میشوند. محصولات مهم کشاورزی بریتانیا عبارتاند از گندم، جو، سیب زمینی، گوجه فرنگی، نیشکر و سبزیجات. این کشور دارای چراگاه های دائمی زیادی است که در آن ها گوسفند، گاو، خوک و طیور پرورش مییابند.
این سرزمین از چشم اندازهای مختلفی برخوردار بوده و سهم عمده ی اراضی آن، به جز مناطق شمالی و جنوب غربی، نسبتا مسطح و کم ارتفاع است و این در حالی است که بیشتر قسمت های ولز و اسکاتلند از سرزمین های کوهستانی تشکیل می گردد. به طور کلی می توان گفت که کشور انگلستان به ناحیه ای کوهستانی در شمال و غرب و ناحیه ای پست در شرق قابل تقسیم است که دهانه رودخانه اگز (اگزتر) در جنوب غربی و رودخانه تیس (تی ساید) در شمال شرقی، تا حدودی مرز بین این مناطق را مشخص می نماید.
بریتانیا را می توان از لحاظ طبیعی به سه ناحیه، به ترتیب زیر تقسیم نمود:
ناحیه اسکاتلند در شمال:
قسمت اعظم ارتفاعات کشور در آن واقع گردیده و ناحیه ای سرسبز و پوشیده از چمنزار است که قسمت عمده جنگل های کشور را در برگرفته است. رودهای زیادی در آن جریان دارند که از آن جمله می توان به رودهای دی، کلیاد و توئید اشاره نمود. بلندترین نقطه آن قله بن نویس با 1343 متر ارتفاع است.
از جمله جزایر مهم کشور می توان از جزایر شتلند، اورکنی و هبرید (داخلی و خارجی) و جزیره های کوچکتر آیلی، لوئیس، مال، رم و ارن نام برد.
ناحیه آلستر (ایرلند شمالی):
ناحیه آلستر، قسمتی از شمال جزیره ایرلند است، که ناحیه ای نسبتا کم ارتفاع می باشد، اما از نقاطی با ارتفاع زیاد برخوردار بوده و جنگل های آن عمدتا در همین نواحی واقع شده اند.
رودهای بن، رو و بلاک واتر از جمله مهم ترین رودها، و مگی و راتلی نیز از جمله مهمترین جزایر آن محسوب می گردد.
سایر نقاط (انگلند و ویلز):
مناطق انگلند و ویلز، قسمت جنوبی جزیره اصلی را شامل می گردند. نواحی وسیعی از آن را جلگه ها، مراتع و نواحی پست پوشانده اند. نواحی مرتفع آن عمدتا در شمال و غرب واقع شده اند. از جمله مهمترین رودهای مهم آن می توان به تیمز (تایمز)، اوز، ایون، مرزی، هامبر، تاین، ترنت و سورن اشاره نمود. از جمله جزیره های مهم آن نیز می توان از جزایر هالی، انگلسی، وایت و شپی نام برد. بلندترین نقطه این منطقه، قله سنودن با 580/1 متر ارتفاع می باشد.
از جمله مهمترین بنادر مهم انگلستان نیز می توان به بندر لندن در مصب رود تیمز، گلاسگو درکنار رود کلاید، لیورپول و بلفست در ساحل دریای ایرلند، کاردیف در تنگه بریستول و ساوت همپتن در ساحل دریای مانش اشاره نمود.
پول و اقتصاد انگلیس
واحد پول بریتانیا پوند استرلینگ (Pound Sterling) است که با نماد £ شناخته میشود. سکه ها در تمامی بریتانیای کبیر یک شکل است و توسط بانک مرکزی بریتانیا (Bank of England) تولید و توزیع میشود. اما بانک های اسکاتلند و ایرلند شمالی مجاز هستند اسکناس های خود را چاپ و توزیع کنند.
تمامی این اسکناسها علیرغم تفاوت ظاهری پوند استرلینگ هستند و از نظر ارزش برابرند (هر چند که در بازارهای غیر رسمی ارز ایرلند با قیمت های متفاوتی عرضه میشوند).
اقتصاد بریتانیا در میان کشورهای جهان در رده چهارم قرار دارد. این کشور در حالی به استقبال قرن بیست و یکم رفت که با رشد اقتصادی فزاینده و سطح بیکاری نسبتا ناچیز رو به رو گردید. روند سریع صنعتی شدن انگلستان طی قرن 19 میلادی، سبب گردید که این کشور به یکی از قدرتمندترین کشورهای صنعتی جهان مبدل گردد.
هزینه زندگی در بریتانیا بالاست، به ویژه هزینه غذا و کالاهای مصرفی سبب گردیده است که این کشور در زمره یکی ازپرهزینه ترین کشورهای جهان محسوب گردد. بین جنوب انگلستان که ثروتمند و پر هزینه است و شمال آن، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی که کم هزینه تر و ارزان تر است، اختلاف زیادی وجود دارد. عوارض و مالیات اتومبیل، بنزین و تنباکو بالاست. با این وجود، میزان حقوق افراد نیز، خصوصا در جنوب انگلستان، نسبتا بالاست.
از جمله مهم ترین صنایع انگلیس می توان به آهن و پولاد، وسایل مهندسی، کشاورزی، ساختمانی، راهسازی، ماشین و هواپیما سازی، منسوجات، شیمیایی و تولیدات غذایی و نظامی اشاره نمود. غلات، چغندر قند، سیب زمینی، میوه و سبزیجات نیز از جمله مهم ترین محصولات کشاورزی کشور به شمار می آید. تولید سالانه گوشت گاو 1.06 میلیون تن، گوشت خوک 862 هزار تن، گوشت گوسفند 243 هزار تن و صید ماهی 980 هزار تن می باشد.
تولید سالانه نیروی الکتریسیته نیز معادل 283.38 میلیارد کیلو وات ساعت است. نخستین نیروگاه برق اتمی در جهان برای اولین بار در انگلستان آغاز به کار نمود و در حال حاضر، قسمتی از برق این کشور توسط این نیروگاه ها تأمین می گردد. طی سال های اخیر، نفت و گاز طبیعی به مقادیر فراوان در دریای شمال کشف گردیده و قسمت عمده احتیاجات سوختی این کشور را تأمین می نماید. ذخایر شناخته شده نفت بالغ بر 19 میلیارد بشکه می باشد. معادن ذغال سنگ نیز فراوان بوده و آهن، سرب، مس و روی، قلع، بوکسیت، نمک، گچ، سیلیس و آهک نیز از جمله مهم ترین معادن کشور به شمار می آید.
از جمله عمده ترین محصولات وارداتی انگلستان می توان به تولیدات نفتی، فلزات، گوشت، خشکبار، قالی و میوه جات اشاره نمود که اکثرا از کشورهای آمریکا (10% )، آلمان غربی (8%)، هلند (8%) و فرانسه (8%) وارد می گردد. میزان صادرات این کشور، 92 میلیارد دلار است که عمدتا شامل ماشین آلات، تولیدات مهندسی، جنگ افزار، مواد شیمیایی، وسایل برقی، اتومبیل، پارچه و کنسرو می گردد و اکثرا به کشورهای آمریکا (9%) و فرانسه و آلمان غربی و هلند (هر یک 6%) صادر می گردد.
فرهنگ مردم انگلیس
انگلیسیها نسبت به اظهارات کلی و بدون پایه و اساس بیاعتمادند. آن ها بیش از دیگران نسبت به آن چه دقیقا قول دادهاند، عمل میکنند. بنابراین، میخواهند دقیقا بدانند که خود را به چیز متعهد میکنند.
فرانسویها اعتقاد دارند، وقتی که با یک انگلیسی مشغول بحث هستند به هیچ وجه نباید با وی چانه زد، زیرا در آن صورت، انگلیسی فرد چانه زننده را به چشم یک خرده سوداگر و یا فروشندهی دورهگرد، پنداشته و ارزشی برای وی قائل نخواهند شد، بلکه برای موفقیت در برخورد با یک فرد انگلیسی باید وضع خود را نشان داد و بر گفتهی خود تأکید کرد، بدون آن که لازم باشد علتی برای آن ذکر گردد و این ثبات قدم، ارزش طرف مقابل را در برابر فرد انگلیسی افزایش خواهد داد.
فرانسویان در مورد همسایههای انگلیسی خود، اعتقاد دارند که ایشان در طول تاریخ به خوبی توانستهاند شراب نو را در جام کهنه بریزند و در مقایسه بین خود و انگلیسیها معتقدند که یک فرانسوی یعنی یک مرد عاقل؛ دو فرانسوی یعنی بحث و گفتگو؛ سه فرانسوی یعنی بینظمی و آشوب. و یک انگلیسی یعنی یک ابله، دو انگلیسی یعنی باشگاه ورزشی و سه انگلیسی یعنی امپراطوری بریتانیا.
زبان مردم انگلیس
زبان رسمی این کشور، زبان انگلیسی است که در نقاط مختلف با لهجه های متفاوت ولش و گالیک- اسکاتلندی تکلم می گردد. در انگلستان، به دلیل نرخ بالای مهاجرین، زبانی های محاوره ای متعددی مورد تکلم واقع می گردد.
زبان انگلیسی یکی از زبان های هندواروپایی از شاخه ژرمنی است. از دیگر زبانهای شاخه ژرمنی میتوان از آلمانی، هلندی، دانمارکی، سوئدی و نروژی نام برد. خود شاخه ژرمنی به دو بخش شرقی و غربی تقسیم میشود که انگلیسی به ژرمنی غربی تعلق دارد. امروزه حدود نیمی از مجموعه واژگان زبان انگلیسی و دستور آن زبان از همان ریشه ژرمنی است، ولی نیم دیگر را وام واژه ها تشکیل میدهند. بیشتر این وام واژه ها از زبانهای لاتین و فرانسوی و بخشی دیگر از یونانی و دیگر زبانها به انگلیسی وارد شدهاند.
زبان انگلیسی به عنوان زبان مادری در کشورهای انگلستان، آمریکا، کانادا، استرالیا، ایرلند، نیوزلند، آفریقای جنوبی و بسیاری کشورهای دیگر تکلم میشود. انگلیسی امروزه از نظر تعداد گویشور، پس از چینی، عربی، اسپانیایی و هندی، پنجمین زبان جهان است. تعداد کسانی که زبان مادریشان انگلیسی است، امروزه ۳۸۰ میلیون نفر است. انگلیسی در بسیاری از کشورها زبان میانجی است و مهم ترین زبان دنیا در زمینههای سیاسی، اقتصادی، نظامی، صنعتی، فرهنگی و علمی در روابط بینالملل به شمار میآید.
مذهب مردم انگلیس
71 % مردم انگلیس، مسیحی و اکثرا پروتستان هستند. در سرشماری سال 2001، نزدیک به یک و نیم میلیون مسلماناندر انگلستان و ولز وجود داشت، که 3 ٪ از جمعیت کل را تشکیل می دهد. بیش از 1 میلیون نفر پیرو دین هایی با ریشه یهندی هستند، 560000 هندو، 340000 سیک همراه با 150000 نفر که در حال تمرین بودیسم هستند. امروزه انگلستان، با داشتن 300000 یهودی، پنجمین جامعه ی بزرگ یهودیان در جهان است.
غذای مردم انگلیس
کسانی که به بریتانیا سفر می کنند، متوجه این موضوع می شوند که فرهنگ های مختلفی در مورد خورد و خوراک در بریتانیا وجود دارد و در انگلیس نظرات متفاوتی درباره رسم و آداب غذا خوردن وجود دارد.
ماهی و سیب زمینی سرخ کرده بریتانیا در گذشته مشهور بوده است. امروزه با توجه به تاثیر زندگی مدرن و نقاط مختلف جهان، سبک های بسیار متنوع آشپزی در این منطقه وجود دارد. در هر شهر، انواع مختلفی از رستوران ها به چشم می خورد و محصولات غذایی شگفت انگیزی در سطح گسترده عرضه می شوند.
صبحانه سنتی بریتانیا که شامل ژامبون و تخم مرغ است، هنوز هم طرفدار دارد، اما مردم دوست دارند صبحانه سبک تری که شامل غلات و نان تست است، میل نمایند. نهار معمولا سریع صرف می شود و معمولا وعده سبکی از آش، سوپ یا ساندویچ است. شام معمولا در ساعت 6 بعد از ظهر سرو می شود.